Blog https://www.primus-seminaria.gr Tue, 05 Dec 2023 19:16:43 +0200 toastedweb el-gr 10 τρόποι να αποτύχεις ως μάνατζερ https://www.primus-seminaria.gr/blog-primus-seminaria/item/937-how-to-fail-as-a-manager.html https://www.primus-seminaria.gr/blog-primus-seminaria/item/937-how-to-fail-as-a-manager.html
 1. Να προσπαθείς να τα κάνεις όλα μόνος σου
 2. Να δημιουργείς προστριβές και καβγάδες με τους συναδέλφους σου
 3. Να ασχοελίσαι με τις λεπτομέρειες
 4. Να αποφεύγεις να παίρνεις αποφάσεις
 5. Να κολλάς στις παλιές μεθόδους
 6. Να αγνοείς τις ιδέες των άλλων
 7. Να κρατάς όλες τις πληροφορίες για τον εαυτό σου
 8. Να ενδιαφέρεσαι μόνο για τη δουλειά και ελάχιστα για τους ανθρώπους
 9. Να κλέβεις τα μπράβο των άλλων
 10. Να αγνοείς τα συναισθήματα των άλλων

Με πόσα από τα παραπάνω αποτυγχάνεις; Αρκεί ένα; Χρειάζονται περισσότερα από ένα;

Α. Κατσαλής

]]>
mendrinou@primus.com.gr (bloguser) Ηγεσία Sat, 26 Nov 2016 14:07:01 +0200
Τα ναι και τα όχι του μάνατζερ https://www.primus-seminaria.gr/blog-primus-seminaria/item/936-do-donts.html https://www.primus-seminaria.gr/blog-primus-seminaria/item/936-do-donts.html

Τα ΝΑΙ

 • Είμαι διαθέσιμος
 • Ακούω
 • Αντιμετωπίζω
 • Εμπιστεύομαι
 • Είμαι απλός/η
 • Αναλαμβάνω ευθύνες
 • Αναγνωρίζω τη δουλειά των άλλων

 

Τα ΌΧΙ

 • Είμαι αόρατος
 • Μιλάω
 • Αποφεύγω
 • Δεν εμπιστεύομαι
 • Είμαι φαντασμένος
 • Ψάχνω για εξιλαστήρια θύματα
 • Οικειοποιούμαι τη δουλειά των άλλων
]]>
mendrinou@primus.com.gr (bloguser) Ηγεσία Sat, 26 Nov 2016 14:03:04 +0200
Συμβουλές για νέους managers https://www.primus-seminaria.gr/blog-primus-seminaria/item/935-tips-for-new-managers.html https://www.primus-seminaria.gr/blog-primus-seminaria/item/935-tips-for-new-managers.html

Η προαγωγή σε manager είναι από τις κορυφαίες στιγμές στην καριέρα ενός εργαζόμενου, ταυτόχρονα όμως μια μετάβαση γεμάτη κινδύνους, για το στέλεχος, για την ομάδα και για την επιχείρηση. Είναι ιδιατέρως σημαντικό να κατανοεί η ανώτατη διοίκηση τις προκλήσεις αυτής της αλλαγής και κυρίως ο νέος manager επιστάμενα και με συνέπεια να κατανοεί και να διαχειρίζεται την αλλαγή. Βασισμένοι στις σημειώσεις του Α. Κατσαλή, ξεκινάμε με δύο καθοριστικά βήματα, τα πρώτα για μια αποτελεσματική καριέρα ως manager:

Καταρχάς, επιδιώξτε να φτιάξετε ένα δημιουργικό κλίμα, από την πρώτη ημέρα. Ζητήστε ιδέες και μη τις κρίνετε, συζητήστε για νέες λύσεις και παρουσιάστε πρωτοβουλίες. Δομήστε ξανά τις διαδικασίες του τμήματος σας ώστε να απομακρυνθούν γραφειοκρατικά εμπόδια και να παραμεριστούν περιττές επισημότητες. Σε καμία περίπτωση μην απομονωθείτε πίσω από κλειστές πόρτες και μέσα σε γραφεία συσκέψεων, επενδύστε στην ενεργητική ακρόαση και τη σχέση με την ομάδα σας. Ακόμη κι όταν γίνονται λάθη, αντιμετωπίστε τα ως μια εκπαιδευτική διαδικασία και μεταδώστε την αντίληψη αυτή και στο προσωπικό σας. Κυρίως, κατανοείστε ότι η αλλαγή της δικής σας θέσης επηρεάζει και την ομάδα που αναλάβατε και δώστε και σ' εκείνους χρόνο να προσαρμοστούν.

Αμέσως μετά, διατυπώστε ένα όραμα για την ομάδα σας και εργαστείτε ώστε αυτό να "περάσει" στους υπόλοιπους. Μ' αυτό τον τρόπο θα δώσετε κατεύθυνση στην ομάδα και θα τους κινητοποιήσετε, ενώ παράλληλα θα καλλιεργήσετε μια θετική κουλτούρα. Το όραμα του τμήματος θα πρέπει να δείχνει το δρόμο για το μέλλον αλλά να αναγνωρίζει και τις επιτυχίες του παρελθόντος, να ανοίγει πόρτες σε ευκαιρίες, να προκαλεί, να παρακινεί και να εμπνέει.

]]>
mendrinou@primus.com.gr (bloguser) Ηγεσία Sat, 26 Nov 2016 13:51:57 +0200
Πώς διατυπώνεται ένας στόχος https://www.primus-seminaria.gr/blog-primus-seminaria/item/934-goal-setting-smart.html https://www.primus-seminaria.gr/blog-primus-seminaria/item/934-goal-setting-smart.html

Η διατύπωση ενός στόχους δράσης πρέπει να έχει μια αυστηρή δομή, γιατί κινδυνεύει αντί για στόχος να είναι επιθυμία-ευχή. Ο αναγνωρισμένος Α. Κατσαλής κατέγραψε μια συνταγή:

 1. Ρήμα δράσης. Παραδειγμα, "Να μειώσω"
 2. Το αποτέλεσμα που επιθυμούμε. Παράδειγμα "Κατά 2% το κόστος παραγωγής του προϊόντος Α"
 3. Ημερομηνία ."Μέχρι τέλος Ιουλίου 2017"
 4. Μέγιστη διάθεση πόρων: Χωρίς να διαθέτω περισσότερες από 200 ανθρωποώρες και 30.000 ευρώ

Η διατύπωση των στόχων από την άλλη, δεν περιλαμβάνει το ΓΙΑΤΪ, αφού έχει ήδη προηγηθεί, ούτε όμως και το ΠΩΣ, εφόσον αυτό έπεται (αφορά την υλοποίηση). Περιλαμβάνε το Τι, το ΠΟΤΕ και ΜΕ ΠΟΙΟ ΚΟΣΤΟΣ, με τρόπο σαφή και μετρήσιμο. Σημειώνουμε ότι, κατ' αντιστοιχία με το μοντέλο διατύπωσης στόχων SMART (specific, measureable, attainable, realistic, timely) οι στόχοι πρέπει να είναι εφικτοί και ρεαλιστικοί. Έχει σημασία να κατανοήσουμε ότι η επίτευξη ενός στοχου απαιτεί την προσπάθεια των εργαζόμενων προς αυτή την κατεύθυνση και όταν ο στόχος είναι πολύ υψηλός και άπιαστος, το προσωπικό δε δεσμεύεται μ' αυτόν (γιατί δε πιστεύει ότι πρόκειται να τον πιάσει ποτέ).

]]>
mendrinou@primus.com.gr (bloguser) Διοίκηση και Οργάνωση Sat, 26 Nov 2016 13:42:01 +0200
Οκτώ μυστικά των επιτυχημένων επιχειρήσεων https://www.primus-seminaria.gr/blog-primus-seminaria/item/933-secrets-of-successful-business.html https://www.primus-seminaria.gr/blog-primus-seminaria/item/933-secrets-of-successful-business.html

Μπορεί ο ορισμός της επιτυχίας να είναι υποκειμενικός, όμως, όταν μιλάμε για επιχειρήσεις είναι 8 σημεία που διαχωρίζουν αυτές που σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις σε συνάρτηση με τους στόχους αλλά και το επιχειρηματικό περιβάλλον:

 1. Ευνοούν τη δράση. Είναι επιχειρήσεις που έχουν την εξέλιξη στην κουλτούρα τους, δεν επαναπαύονται, ούτε επιβραβεύουν την αδράνεια.
 2. Είναι ανοιχτές στις επιθυμίες και τις τάσεις των πελατών. Το οποίο καταρχάς σημαίνει ότι έχουν δομήσει και εμπιστεύονται μηχανισμούς που τους επιτρέπουν να παρακολουθούν τη συμπεριφορά των καταναλωτών, και στη συνέχεια διαμορφώνουν τη λήψη αποφάσεων δίνοντας υψηλή προτεραιότητα σε αυτά τα στοιχεία.
 3. Ευνοούν το επιχειρηματικό πνεύμα (πρωτοβουλίες, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, αποκέντρωση). Δηλαδή, λειτουργούν σύμφωνα με τις σύχρονες αρχές στη διοίκηση και την ηγεσία, που απορρίπτουν το συγκεντρωτισμό και την ανελαστικότητα και επικεντρώνονται στην ενδυνάμωση του προσωπικού.
 4. Στηρίζουν την αποτελεσματικότητά τους στην Υποκίνηση του προσωπικού. Σε συνέχεια του προηγούμενου σημείο, οι επιτυχημένες επιχειρήσεις σήμερα έχουν αφήσει πίσω αναχρονιστικές αντιλήψης για management με μοχλό το φόβο της απόλυσης και εφαρμόζουν πολιτικές για την παρακίνηση του προσωπικού, σε όρους προσωπικής εξέλιξης και αναγνώρισης.
 5. Κινητοποιούν το προσωπικό τους γύρω από μια ιδέα κλειδί- στόχο. Σε στενή συνάρτηση με το στρατηγικό σχεδιασμό, η διατύπωση ενός οράματος που παρακινεί ατομικά κάθε εργαζόμενο και συνολικά όλη την επιχείρηση, είναι από τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν τις επιτυχημένες επιχειρήσεις. 
 6. Καλλιεργούν πνεύμα τομέων ευθύνης. Αυτό αντανακλά την αντίληψη για την ηγεσία, με προώθηση ενός αποκεντρωτικού μετασχηματιστικού μοντέλου, αντί για συγκεντρωτικές κάθετες δομές. Κάθε εργαζόμενος αναλαμβάνει την 'ιδιοκτησία" ενός στόχου και συνολικά η επιχείρηση τον υποστηρίζει για την επίτευξή του- προς όφελος όλων βέβαια.
 7. Διαθέτουν απλές και ευέλικτες δομές. Έχουν δηλαδή ξεπεράσει γραφειοκρατικά συστήματα όπου η λήψη αποφάσεων είναι μια χρονοβόρα και περίπλοκη διαδικασία, οργανώνουν τις εργασίες σύμφωνα με το στόχο και επενδύουν σε διατμηματικές (cross-functional) ομάδες, για καλύτερη οριζόντια επικοινωνία.
 8. Δεν επεκτείνονται ευκολα και άσκοπα σε τομείς που δε γνωρίζουν. Προγραμματίζουν τις κινήσεις τους στρατηγικά, έχοντας μελετήσει τις ευκαιρίες και τις απειλές και κυρίως έχοντας ξεκάθαρα συνδέσει την επέκταση με έναν από τους στρατηγικούς στόχους τους.

Βασισμένο στις σκέψεις του Α. Κατσαλή

]]>
mendrinou@primus.com.gr (bloguser) Διοίκηση και Οργάνωση Sat, 26 Nov 2016 13:23:13 +0200