Τι είναι η HACCP και σχέση με ασφάλεια και υγιεινή τροφίμων – Ιστορική Αναδρομή ( ΝASA, FAO/WHO, Codex Alimentarius)
Απαιτήσεις της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Νομοθεσία για HACCP – Πηγές εύρεσης της νομοθεσίας
Σχέση HACCP με τα Προαπαιτούμενα προγράμματα (PRPs), τους κανόνες ορθής υγιεινής (GHP), και τους οδηγούς υγιεινής ΕΦΕΤ
Τα 5 βήματα και οι 7 αρχές για την Εγκατάσταση Συστήματος HACCP, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό Codex Alimentarius
1η Αρχή: Αναγνώριση και Αξιολόγηση των Κινδύνων για κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας και εγκατάσταση προληπτικών μέτρων ελέγχου.
2η Αρχή: Αναγνώριση των Κρισίμων Σημείων Ελέγχου.
3η Αρχή: Προσδιορισμός Κρισίμων Ορίων για κάθε Κρίσιμο Σημείο Ελέγχου.
4η Αρχή: Καθορισμός διαδικασίας παρακολούθησης για κάθε Κρίσιμο Σημείο Ελέγχου.
5η Αρχή: Καθορισμός Διορθωτικών Ενεργειών για κάθε Κρίσιμο Σημείο Ελέγχου.
6η Αρχή: Καθορισμός διασικασίας επαλήθευσης του συστήματος HACCP.
7η Αρχή: Καθορισμός συστήματος καταγραφής και δημιουργία αρχείων παρακολούθησης του Συστήματος.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ HACCP.
Είδη Επιθεωρήσεων (A, B και Γ Μέρους) – Τεχνικές Επιθεωρήσεων Μεθοδολογία διενέργειας εσωτερικής επιθεώρησης. Αναφορά εσωτερικής επιθεώρησης, συμπλήρωση εντύπων & αναφοράς μη – συμμόρφωσης, διανομή αποτελεσμάτων επιθεώρησης
Ελάχιστες τεκμηριωμένες διαδικασίες για την εφαρμογή του HACCP
5 ώρες